7 tips om minder voedsel te verspillen

U bent hier

Home > Nieuws > 7 tips om minder voedsel te verspillen

Jaarlijks wordt één derde van het voedsel bestemd voor consumptie verspild. In elke stap in de voedselketen gaat eten verloren: van op het veld tot in onze ijskast. Omdat elke verandering begint bij jezelf, serveren we zeven tips om minder voedsel te verspillen.

1. Laat je niet misleiden door de houdbaarheidsdata
Er is een verschil tussen 'ten minste houdbaar tot' en 'te gebruiken tot'. De 'ten minste houdbaar tot'-datum is een adviesdatum voor producten die niet snel bederven, zoals pasta of rijst. Na het verstrijken van deze datum kan de kwaliteit van het product afnemen, maar je kan het nog wel veilig eten. Producten met een ‘te gebruiken tot’-datum eet je het best zo snel mogelijk op. Na de houdbaarheidsdatum bestaat de kans dat het product niet langer voedselveilig is en dat er zich bacteriën of ziektekiemen ontwikkelen.

2. Afval is geen afval
Een groot deel van onze groenten gooien we gewoon weg. Denk maar aan broccoli. Niet alleen de roosjes, maar ook de stronk is perfect eetbaar. Schil de steel en snij ‘m in kleine stukjes: ideaal in soep of puree. Ook lekker: pesto van radijsjesloof of chips van aardappelschillen.

3. Gooi het kookwater niet weg.
We gieten het weg zonder erbij na te denken. Zonde, want het water waar je groenten of vis in kookt, zit bomvol vitaminen én smaak. Gebruik het de volgende dag gewoon als overheerlijke en gezonde bouillon voor een lekkere soep.

4. Geef oud brood een nieuw leven
Maak er wentelteefjes, croque monsieurs, croutons of paneermeel van. Vries brood dat je niet direct opeet in. Ontdooi alleen de boterhammen die je nodig hebt.

5. Omarm de diepvries
De diepvries is de ideale uitkomst om overschotten te bewaren als je geen zin hebt om twee dagen op een rij hetzelfde te eten. Bijkomend voordeel. Je hebt een kant en klare maaltijd achter de hand voor die dagen waar er niet genoeg tijd over is om lang aan het fornuis te staan.

6. Lang leve de overschotjes
Lijkt een restje te klein om in te vriezen? Gebruik ze in een andere maaltijd. Enkele lepels pasta kunnen een smaakmaker zijn voor soep of frittata. Een restje soep geeft extra smaak aan een stoofpot. Een kommetje rijst is de basis voor een heel bord nasi goreng. Een handje verse kruiden kun je met wat olie en nootjes of pitten verhakken tot pesto. Of maar er met boter en zout een lekkere kruidenboter van. 

7. Maak er soep van
Ten slotte, geen soepcafé zonder deze tip. Maak soep van overgebleven groenten. Hak, fruit, stoof en laat alles goed doorkoken. En kom inspiratie opdoen in het Soepcafé. Het is wonderlijk om te zien wat een snufje culinaire inventiviteit kan doen met een doos vol groenten die klaar stond om in de vuilbak gekieperd te worden.

Soepcafé in De Antenne
3 vrijdagen van 9.30 u. tot 12.30 u.
(17 januari – 21 februari en 20 maart 2020)
gratis

Registreer je om de brochure gratis in je bus te krijgen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

You must have Javascript enabled to use this form.