"Dat wikken en wegen vreet energie"

U bent hier

Home > Nieuws > "Dat wikken en wegen vreet energie"

Armoede treft meer dan 15 % van de Belgen.
Dagelijks moeten tellen en rekenen om met een beperkt inkomen het einde van de maand te halen. Wat doet dat met een mens?  Wat als je dit zelf aan de lijve zou ondervinden?
Tine Welvaert kan het je vertellen…

Tine Welvaert werkt bij CAW Centraal West-Vlaanderen. Dagelijks staat ze in de studio-opvang voor thuisloze vrouwen met of zonder kinderen. In 2016 deed ze mee met de inleefweek armoede in Ieper.

‘Eigenlijk was ik niet van plan om zelf deel te nemen aan de inleefweek. Vanuit mijn job bij het CAW was ik betrokken bij de organisatie van de inleefweek armoede. Omdat ik al jaren werk met mensen in armoede en hen begeleid op financieel vlak, weet ik wat het is om zo te moeten leven. Of dat dacht ik toch. Tijdens de voorbereiding daagde het me. Eigenlijk had ik geen flauw idee hoe het voelt om echt in armoede te leven. Dat besef deed me ons gezin inschrijven voor de inleefweek.

BUDGET
Ons weekbudget bedroeg €145,22. Met dit budget moesten we alles kopen. Het was niet de bedoeling om de koelkast of diepvries op voorhand goed te vullen en deze daarna leeg te eten. In de loop van de week zou VormingPlus ons nog een onvoorziene situatie voorschotelen. Ook daar moest nog geld voor zijn. Het intakegesprek verliep vrij gemoedelijk. Maar vooral omdat ik me veilig bleef voelen binnen de gespeelde situatie. Hier drong het echt tot me door hoeveel mensen die leven in armoede hun financiële en familiale situatie uit de doeken moeten doen om steun te krijgen. Wat ik verdien en hoeveel ik waaraan uitgeef, is niet het onderwerp waar ik honderduit over praat met vrienden en familie. Ga je op een intake bij het OCMW, dan wordt verwacht dat je dit open en eerlijk vertelt.

WIKKEN EN WEGEN
Wat vooral woog in de inleefweek was het feit dat ik de hele tijd bezig was met mijn budget. Het wikken, wegen en de zorg om rond te komen. Als ik dit koop, hoeveel is er dan nog over? We zullen het eind van de week niet halen. Wat moet ik laten vallen om rond te komen met onze centen? Dat gevoel eiste veel energie op.

IN HET ROOD
Op het eind van de week maakten we de rekening. Ondanks alle inspanningen waren we in het rood gegaan. Naast de boodschappen kwam ook ons energieverbruik en het gebruik van gsm en computer bovenop de kosten. Daarboven kwam de gevreesde onverwachte situatie. De wasmachine was kapot en we moesten €187 betalen voor de herstelling. Dat geld was er niet. Dus gingen we voor de makkelijkste oplossing: die week gewoon geen was draaien. Na de inleefweek kon ik weer mijn wasmachine gebruiken. Het leverde me een terechte opmerking op van iemand die in armoede leeft: ‘Tine, voor jou is het maar één week. Volgende week ga je weer winkelen met je bankkaart en zonder grote geldzorgen. Wij moeten altijd zo leven.’ Het is waar. Ik ben één weekje ‘één van hen geweest’. Maar ik kon heel makkelijk uit de situatie stappen. Mensen die in armoede leven, kunnen er niet zomaar uit stappen. Voor hen is het overleven met minder budget en minder kansen.

Praktisch
Van 19 april tot en met 26 april 2018 loopt de Inleefweek Armoede in Poperinge. 

Een week lang leef je (alleen of samen met je gezin) met het weekbudget van een persoon (of gezin) in armoede. Wat moet je laten vallen om rond te komen? Kan je blijven leven zoals je wilt of moet je dingen opofferen?
Sta een week in de schoenen van iemand met armoede en kijk wat het met je doet.

Registreer je om de brochure gratis in je bus te krijgen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

You must have Javascript enabled to use this form.