De kracht van vrijwilligers

U bent hier

Home > Nieuws > De kracht van vrijwilligers

Met 900.000 zijn ze, de vrijwilligers die zich in Vlaanderen inzetten. De één geeft veel tijd, de ander wat minder. Maar één ding hebben ze gemeen: die duizenden vrijwilligers zetten onbezoldigd en uit vrije wil in.  
Luc, Riet, Marleen en Jaak zijn enkele vrijwilligers van een grote en enthousiaste ploeg waar wij beroep op mogen doen. Zonder al deze mensen zou ons werk een stuk moeizamer en trager gaan. Tijd om hen even aan het woord te laten.
 

Hoe kwamen jullie terecht bij VormingPlus?
Riet: Ik was op zoek naar yogalessen in de buurt en vond die bij VormingPlus. Nadien zag ik in het tijdschrift dat er vrijwilligers gevraagd werden om te helpen om het tijdschrift postklaar te maken. Ik vind het leuk om een beetje hulp te bieden in een sector die me interesseert.

Luc: Ik was al geruime tijd vrijwilliger bij tal van organisaties die werken rond zingeving, filosofie en persoonlijkheidsvorming. Een tiental jaar geleden las ik de brochure van VormingPlus in de wachtzaal van de tandarts. Mijn interesse was meteen gewekt. Wat later hoorde ik dat VormingPlus ook vrijwilligers zocht en zo ging de bal aan het rollen.

Marleen & Jaak: Jaak volgde een cursus om zijn Spaans bij te schaven. Dit duurde ettelijke jaren en zo zijn we blijven hangen. We volgden steeds vaker activiteiten mee en zo groeide ons engagement.
 

Wat doe je precies om een hand te helpen?
Luc:  Goh, ik heb al veel gedaan. Lay-out van syllabussen, bijspringen aan het onthaal, flyeren, helpen met de verzending van het tijdschrift. Enkele jaren geleden kwam voor mij de vuurproef. Ik mocht zelf een ochtendmeditatiereeks geven tijdens de zomer. Ondertussen heb ik ook al een paar workshops “zorgen voor jezelf” op mijn actief. Ik doe het allemaal met hart en ziel en krijg er minstens evenveel energie door terug dan ik erin investeer. 

Marleen & Jaak: We springen bij waar onze hulp kan gebruikt worden. We verdelen flyers in onze gemeente en zijn altijd present om te helpen met het verzenden van de brochure. Er is ondertussen een echte vriendengroep ontstaan op die driemaandelijkse bijeenkomsten. We werken ons door stapels brochures en plakken een duizenden adresetiketten, maar ondertussen kunnen we ook gezellig keuvelen en bijpraten.

Riet: Ik help ook mee met de verzending, doe de opstarten van enkele cursussen en ik geef ook zelf enkele workshops. Vooral dat laatste geeft me veel voldoening, omdat ik mijn creativiteit erin kwijt kan. En het heeft een aantal niet te versmaden neveneffecten. Je krijgt waardering via een aantal onverwachte, spontane reacties. Je krijgt allerhande praktijktips cadeau, zodat ook ik blijf bijleren. Kortom het is voor mij verrijkend en lekker egoïstisch deugddoend.
 

Zijn er leuke herinneringen bijgebleven?
Riet: Ik was een workshop aan het geven, toen een andere vrijwilliger kwam melden dat hij goed nieuws had voor mij. Ik was net oma geworden. Zelf was ik behoorlijk van de kaart, maar de sfeer in de groep kon niet meer stuk.

Luc: Tijdens ZomerStreken in Alveringem, al enkele jaren geleden, werd er aansluitend op het programma een gratis barbecue aangeboden. Vooral het feit dat het gratis was, zorgde voor een onverwachte toestroom aan mensen die graag wilden mee-eten. Het team en alle vrijwilligers wisten niet waar ze het hadden. Het was werken met de hoofdletter W om iedereen van een plaats en eten te voorzien. Maar het grootste probleem was dat we de vuren niet aankregen. Ik logeerde in de buurt en ben toen snel mijn haardroger gaan halen. Deze ruikt vandaag nog altijd een beetje naar de rook.

Marleen & Jaak: In de verhuis tussen de verschillende kantoren staken wij een handje toe om alles van een nieuwe plek te voorzien. Op het eind van die sleep en sleurdag boden we aan om al het oud papier weg te brengen. We propten een ware berg aan gevulde kartonnen dozen in onze auto en pasten er zelf nog net bij.  De mensen van het containerpark begrepen niet wat er allemaal uit dat kleine autootje kwam.

 

Luc, Riet, Marleen en Jaak zijn enkele vrijwilligers van een grote en enthousiaste ploeg waar we beroep op mogen doen. Zonder al deze mensen zou ons werk een stuk moeizamer en trager gaan. De regio van VormingPlus Oostende-Westhoek is groot. En om vorming tot bij elke inwoner van die regio kunnen we zeker wat hulp gebruiken.

Wil jij ook helpen?
Wil je helpen om onze brochures helpen postklaar te maken? Zie je het zitten om viermaal per jaar onze folders te bedelen bij bibliotheken, bakkers en slagers in jouw buurt. Of spring je graag bij om een activiteit op te starten? Het lokaal openen en afsluiten. De deelnemers ontvangen en de nodige administratie verzorgen. Wij kunnen alle hulp goed gebruiken. In ruil voor je tijd en inzet kan je genieten van een korting om  voordelig deel te nemen aan onze cursussen.

Ben je kandidaat?
Neem dan contact op met ons secretariaat op 058/31.14.94 of 059/50.39.52

Registreer je om de brochure gratis in je bus te krijgen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

You must have Javascript enabled to use this form.