Dit is wat (een week) in armoede leven met je doet

U bent hier

Home > Nieuws > Dit is wat (een week) in armoede leven met je doet

In armoede leven, wat doet dat met een mens? 19 mensen gingen de uitdaging aan en schreven zich in voor de Inleefweek Armoede. Ze kregen een budget van € 50 per volwassene en € 20 per kind om de week mee door te komen. Als je met zo’n klein budget moet rondkomen dan …

… Snoei je meteen op alles wat het leven aangenaam maakt. Een terrasje met vrienden, een aperitiefje, ergens naar toe gaan, een barbecue bij mooi weer,… Dit valt meteen weg.
… Moet je constant tellen.
… Word je daar volledig door opgeslorpt. Het dwingt je voortdurend tot verplichte creativiteit.
… Vergt dit veel tijd en inspanning. Het vreet aan je energie. Armoede is stressen.
… Wordt je wereld opeens heel klein. Je wereld is nog zo groot als wat je met de fiets kan bereiken. Want (lange) autoritten zijn veel te duur.
… Voel je je al heel vlug beschaamd.
… Speel je al heel vlug vrienden kwijt. Je kan niemand meer uitnodigen om te komen eten, of je kan niet meer onbezorgd iets met je vrienden gaan drinken. Het wordt ook een opgave om bij vrienden op bezoek te gaan, want je moet weer denken en zoeken wat je voor de gastheer/vrouw kan meebrengen. Zo wordt je netwerk heel vlug kleiner. Je krijgt nog meer het gevoel dat je er helemaal alleen voor staat.
… Kun je niet langer aan je kinderen geven wat je hen eigenlijk zou willen gunnen. Dat knaagt aan je.
… Vallen je hobby’s weg.
… Ga je zaken uitstellen. 
… Merk je dat gezond eten duurder is dan ongezond eten.
… Mag je je ecologische principes overboord gooien. Bio blijkt veel te duur.
… Merk je dat het verenigingsleven eigenlijk duur is. Het lidgeld wordt een zware drempel. En daardoor kom je minder naar buiten.

Rekenen en tellen
Armoede treft meer dan 15 % van de Belgen. Dagelijks moeten tellen en rekenen om met een beperkt inkomen het einde van de maand te halen, doet heel wat met een mens.  Enkele van de deelnemers getuigen:

“Ik was meteen na het werk naar de startavond gekomen. Ik had nog de kans niet gezien om iets te eten. Normaal gezien zou ik dan een frietje gaan eten. Maar nu betekenden die frietjes een hele hap uit mijn budget. Uiteindelijk ben ik naar huis gegaan en heb ik een appel gegeten.”

“Ik was zodanig bezig met overleven dat ik me amper nog op mijn werk kon concentreren. Die twee gingen niet samen. In armoede leven neemt je volledig in beslag.”

“Mijn eerste gedachte ’s morgens was hoe ik de dag nu weer door zou moeten komen. Mijn eerste en laatste gedachte van de dag was ‘overleven’. Armoede: je staat er mee op en je gaat er mee slapen.”

“Ik vond deze week stresserend. Voortdurend moet je denken waar je kan besparen, hoe je dingen anders kan aanpakken of hoe je zaken kan combineren om zo weinig mogelijk kosten te maken.”

“Puur omdat ik bepaalde zaken niet meer kon kopen, kreeg ik er bijzonder veel zin in. Heel gek, want het ging om zaken waar ik normaal niet zo mee bezig ben.”

“Mijn broer belde dat hij prei op overschot had. Ik ben van Poperinge naar Beauvoorde gereden om hem te helpen die prei uit te doen. Ik kwam terug met mijn armen vol prei, veel meer dan ik zelf kon opeten. Maar toen berekende ik de kosten van mijn auto… Dat was uiteindelijk heel dure prei!”

“Wij waren voortdurend bezig om in de reclamefolders de prijzen te vergelijken en de promoties op te zoeken.”

“Ik had mijn budget voor de week gemaakt, maar één iets was ik uit het oog verloren: mijn huisdieren!”

“Die week armoede kostte me zodanig veel energie dat de moed me in de schoenen zonk. Maar ook al wil je opgeven, je bent verplicht om je weer te herpakken.”

“Mijn vrienden nodigden me uit om iets te gaan eten. Ik legde uit dat ik dit niet kon wegens de Inleefweek Armoede. Mijn vrienden reageerden dat zij dit wel gingen betalen. Ik voelde mij hier helemaal niet goed bij. Als ze me dat een tweede keer hadden voorgesteld, dan had ik er alles aan gedaan me te verontschuldigen.”

“Op den duur kreeg ik zelfs goesting om dingen te stelen. Kleine dingen hoor, zoals een appel op de markt. Of om mijn huisvuil langs de kant van de straat te dumpen. Gewoon om het mezelf eens wat makkelijker te maken.”

Tips

Vanuit hun ervaringen en de confrontatie met mensen die chronisch met een beperkt budget moeten leven, borrelen enkele ideeën en voorstellen op voor  het armoedebeleid.

  1. De UitPas-lage-kansentarief biedt kansen om aan cultuur deel te nemen, om weer eens je huis uit te komen en om leuke dingen te beleven. Maar deze UitPas vereist een actieve toeleiding. Mensen in armoede vinden niet vanzelf de weg naar de UitPas. Bovendien zijn er nog andere drempels om te participeren dan louter het budget. Hier moet ook rekening mee gehouden worden.
  1. Er bestaan veel initiatieven die het leven voor mensen in armoede wat makkelijker kunnen maken. Dit aanbod is echter onvoldoende bekend bij de hulpverleners of de contactpersonen met mensen in armoede. Daardoor moeten de hulpverleners soms onvolledige informatie geven aan de mensen die ze willen helpen en die deze informatie nodig hebben. Dit voelt voor de hulpverleners niet aangenaam.
    Is er een betere doorstroming van informatie naar de hulpverleners mogelijk?
  1. Armoede betekent in veel gevallen dat je je netwerk aan vrienden/familie/kennissen verliest waar je op terug kan vallen. Belangrijk voor mensen in armoede is dan ook het herstel van dit netwerk. Is er een mogelijkheid om mensen in armoede de kans te geven om zich te verenigen? Zo zijn er in heel wat gemeenten lokale afdelingen van Welzijnsschakels actief, of andere verenigingen van en voor mensen in armoede. We zien ook dat deze verenigingen kunnen evolueren. Soms start een vereniging vanuit praktische hulp, om te evolueren naar organisaties die proberen om structureel iets te veranderen zodat mensen uit de armoede kunnen ontsnappen.
  1. Er kunnen ook mogelijkheden gecreëerd worden om ervaringsdeskundigen in armoede inspraak te gunnen in het beleid. Een dergelijk platform kan mee helpen denken of bepaalde initiatieven of maatregelen vanuit het Sociaal Huis bij het doelpubliek van mensen in armoede zullen aanslaan, of hoe bepaalde zaken beter kunnen worden aangepakt.

Registreer je om de brochure gratis in je bus te krijgen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

You must have Javascript enabled to use this form.