Frequently Asked Questions

U bent hier

Home > Frequently Asked Questions
Wat doen we met VormingPlus? 
Wij zorgen voor een gespreid onthaal van de verschillende activiteiten. Zo vermijden we een toeloop van mensen en wachtrijen. Kom dus zeker op tijd! Zo kunnen we een veilige start van de activiteit garanderen. 
We hebben het aantal deelnemers per activiteit aangepast zodat we in elk lokaal de anderhalve meter afstand kunnen garanderen. Waar mogelijk gaat de activiteit buiten door. 
Je vormt voor de duur van de activiteit een contactbubbel met de andere deelnemers. 
Elk lokaal wordt voor de start van de activiteit grondig gepoetst en ontsmet
Wanneer er tijdens een activiteit materiaal moet gedeeld worden (vb. handzaag of mixer) is er een medewerker aanwezig die ervoor zorgt dat dit ontsmet wordt tussen het wisselen van gebruiker door. 
Bij het onthaal plaatsen we plexi beschermingswanden
We voorzien ontsmettende handgel
 
Wat moet je zelf doen? 
Wie ziek is of in de vijf dagen voor de start van de activiteit symptonen vertoont van covid-19  – hoesten, verstopte neus, koorts, diarree, keelpijn, moeilijk ademen – blijft thuis en kan niet deelnemen. 
Neem in dit geval contact op met het secretariaat. We betalen het inschrijvingsgeld terug na afgifte van een doktersbewijs.
We weten dat dit strikt is, maar het is zeer belangrijk. We rekenen op jou om dit goed op te volgen en op jouw eerlijkheid. Wanneer je deelneemt aan een activiteit, wil dit zeggen dat je de voorwaarden erkent en respecteert. 
Breng een mondmasker mee voor de momenten waarop je misschien dichter dan anderhalve meter komt.
Wij serveren dit jaar geen lunchbuffet. Je mag zelf jouw picknick en drank meebrengen. Er worden zowel binnen als buiten plaatsen voorzien waar je rustig kan picknicken. 
(Bij het onthaal zal ook een adressenlijst aanwezig zijn met zaken waar je een broodje of salade kan bestellen. Let op! Wij kunnen geen bestelling voor jou doen, je moet zelf naar de zaak in kwestie gaan).
Schrijf vooraf in. Eerst en vooral omdat het aantal plaatsen dit jaar – meer dan anders – beperkt is. Daarnaast is het voor ons belangrijk om een goed zicht te hebben op wie aanwezig zal zijn. 
 

Ja, tenzij anders is aangegeven. Het aantal deelnemers is beperkt, dus wacht niet te lang met inschrijven.

Voor sommige activiteiten schrijf je in bij een andere organisatie. Alle info vind je bij de aankondiging van de activiteit.

Schrijf je bij voorkeur in via de website. Lukt dit niet? Dan kan je ook telefonisch inschrijven op 059/50.39.52

De makkelijkste manier is via onze website:

 1. Zoek in ons aanbod en kies een activiteit. Je ziet meteen of er nog plaatsen beschikbaar zijn.
 2. Op de cursuspagina verschijnt automatisch een inschrijvingsmodule. Als dit niet het geval is vind je onder 'praktisch' de nodige contactgevens
 3. Vul het inschrijvingsformulier in en klik op de knop 'Ik schrijf mij in'
 4. Je ontvang meteen een automatische e-mail. Zo weet je dat je inschrijvingsaanvraag goed ontvangen is. Binnen de twee werkdagen sturen we je een definitieve bevestigingsmail.

Je kan je ook telefonisch inschrijven op 059/50.39.52. Of spring eens binnen in ons kantoor. 

Opgelet: Schrijf je NIET in door enkel te betalen via overschrijving. Meld altijd telefonisch of via je mail als je een activiteit wil volgen, zodat jouw naam op de deelnemerslijst staat.

Betalen kan via overschijving op rekeningnummer BE06 738-0196813-22 | BIC KREDBEBB met enkel de vermelding van de gestructureerde mededeling die je ontvangt na je inschrijving. 

Om de start van de activiteit vlot te laten verlopen, wordt je betaling op voorhand verwacht. Wij aanvaarden geen contante betalingen op de eerste lesdag. 

Kan ik mijn inschrijving meteen online betalen? 

Ja. Je kiest je activiteiten, bepaalt het aantal deelnemers en bewaart alles in je winkelmandje.
Ben je klaar? Reken meteen af via Bancontact (ook Payconiq) en ontvang een betalingsbevestiging. Zo is je inschrijving onmiddellijk definitief.
Is de activiteit volzet? Je komt op de wachtlijst terecht en betaalt niets. 

Je ontvangt meteen een automatische e-mail. Zo weet je dat je inschrijvingsaanvraag goed ontvangen is.
Binnen de twee werkdagen sturen we je een definitieve bevestigingsmail. Krijg je deze mail niet, contacteer ons dan op 059/50.39.52. 

Vul altijd een bestaand e-mail adres in op het inschrijvingsformulier. De bevestigingsmails worden verstuurd naar het e-mail adres dat jij heb ingegeven.

Opgelet: deelname aan een activiteit kan enkel na betaling. Je kan deze berichten dus niet als geldig deelnamebewijs beschouwen wanneer je betaling nog niet in orde is.
Je wordt zonder verder tegenbericht verwacht op de eerste dag van de activiteit.

Als je je inschrijft voor een activiteit die volzet is, kom je automatisch op de wachtlijst terecht. 
Wanneer er nog plaats vrijkomt verwittigen wij je. Wacht in elk geval met betalen tot je zeker bent van je deelname.

 
Als je houder bent van het RVV-statuut (ex-Omniostatuut) heb je recht op het voordeeltarief. Hiertoe vragen we om ons een attest van je ziekenfonds + een klevertje te bezorgen.

Denk je in aanmerking te komen voor deze korting, neem dan contact op met het secretariaat.
Let wel, dit tarief is niet geldig voor uitstappen en de aankoop van didactisch materiaal.

 

 

Mensen met een laag inkomen kunnen een Uitpas kopen aan  €1 en genieten 80% korting bij deelname aan de activiteiten die in aanmerking komen voor de Uitpas. 
Om te weten of je in aanmerking komt, ga langs in één van de ontmoetingscentra van Oostende of in het Eénloket. Breng je identiteitskaart, het aanslagbiljet van de belastingen en/of één van volgende documenten mee: 

 • Attest verhoogde tegemoetkoming (ziekenfonds)
 • Attest leefloon (OCMW)
 • Attest budgetbeheer (OCMW) of budgetbegeleiding (CAW)
 • Attest schuldbemiddeling (OCMW) of collectieve  schuldenregeling (advocaat)
 • Attest inkomensgarantie voor ouderen (Rijksdienst voor Pensioenen)
 • Attest inkomensvervangende tegemoetkoming  voor personen met een handicap 

  Voor een uitgebreid overzicht: www.uitinoostende.be

Via het project Oostende@Internet krijgen alle inwoners van Oostende de kans om kennis te maken met de computer, het internet, kantoortoepassingen en digitale fotografie. Wie inschrijft betaalt de voledige cursusprijs aan VormingPlus. Inwoners uit Oostende kunnen de cursusprijs daarna terugkrijgen (met een maximum van €8 per sessie) via een aanvraagformulier van de stad Oostende.

Kan je niet kan deelnemen aan een activiteit waarvoor je je hebt ingeschreven? Dat kan gebeuren. Verwittig ons zo snel mogelijk. Zo kunnen we mensen van de wachtlijst de kans geven om deel te nemen. 

 • Wanneer je minstens één week voor de start van de activiteit annuleert, wordt het volledige inschrijvingsgeld terugbetaald.
 • Annuleer je minder dan één week voor de start van de activiteit, dan is er geen terugbetaling meer mogelijk. Behalve bij overmacht en na voorlegging van een geldig bewijsstuk.

Opgelet! Bij culturele uitstappen worden de gemaakte kosten nooit terugbetaald.

We noteren je naam op een wachtlijst en verwittigen je via e-mail als er een plaats vrijkomt of als we de activiteit herhalen.

Bij onvoldoende deelnemers of bij onvoorziene omstandigheden kunnen we de activiteit annuleren. We verwittigen je zo snel mogelijk en betalen de volledige bijdrage terug.

Wij hebben een laptopklas ter beschikking voor al wie computerles wil volgen, maar niet over een eigen laptop beschikt.
Geef bij je inschrijving door dat je een laptop wil huren. Dat kan aan €2/sessie.

Wij organiseren vorming voor volwassenen. Wil je als minderjarige deelnemen, neem dan contact op met het onthaal. Er kunnen uitzonderingen gemaakt worden, maar we bekijken dit altijd geval per geval en in overleg met de lesgever. 
Voor sommige activiteiten melden we in het infogedeelte van de activiteit wel een minimumleeftijd, bijvoorbeeld bij natuurwandelingen in groep of in familieverband worden ouders en kinderen samen uitgenodigd.

Wat kan jij doen als vrijwilliger?

 • Postklaar maken van de brochure
 • De regiofolders flyeren in jouw gemeente
 • De adminstratie verzorgen bij de start van een activiteit
 • Opstarten en afsluiten van een vormingssessie
 • Meevolgen van een nieuwe activiteit en feedback geven over de cursus/lesgever
 • Begeleiden van bezoeken en uitstappen
 • Onthaal in een van de kantoren
 • Hulp bij promotie-activiteiten
 • Opstarten en/of afsluiten

En in ruil?
Als vrijwilliger heb je recht op een korting van 25% als je deelneemt aan een activiteit van VormingPlus Oostende-Westhoek.
Vrijwilligers die op vraag van de organisatie een activiteit opstarten (zaal klaar zetten, onthaal, eventueel drank voorzien in de pauze, afsluiten) kunnen de activiteit gratis bijwonen.

Geïnteresseerd?
We zijn altijd op zoek naar helpende handen.
Ben je geïnteresseerd of heb je nog wat vragen? Neem eens contact op met Jan Dumoulin (als je in Oostende woont) of Kim Marlier(wanneer je in de Westhoek woont).

Heb je zelf een educatief aanbod en wil je dat bekend maken op het internet? Dat kan! Je kan jouw aanbod gratis invoeren op Uit in Vlaanderen.

 • Jouw activiteit verschijnt op www.uitinvlaanderen.be. Iedereen in Vlaanderen kan dan jouw activiteiten bekijken. Je activiteit verschijnt tussen allerlei soorten culturele activiteiten.
 • Sommige gemeenten zetten het aanbod van Uit in Vlaanderen -dat plaatsvindt op hun grondgebied - op de gemeentelijke website of gebruiken de data van Uit in Vlaanderen om lokale activiteitenkalenders te maken.

Meer info over het invoeren van activiteiten in de Uit-databank vind je hier.

Wil je het aanbod van jouw vereniging, organisatie of adviesraad ook op Uit in Vlaanderen publiceren, maar weet je niet hoe je er technisch gezien moet aan beginnen? Wij organiseren (in samenwerking met Uit in Vlaanderen) cursussen op vraag een cursus 'Hoe invoeren op Uit in Vlaanderen'. Voor meer informatie neem gerust contact met ons op.

Wij werken vaak samen met freelancers om ons aanbod concreet vorm te geven.
Heb jij een boeiend voorstel? Bezorg ons dan je profiel via info@vormingplusow.be

Goeie ideeën en suggesties zijn altijd welkom. 
Zet jouw idee in een mail en we kijken wat we kunnen doen.

Registreer je om de brochure gratis in je bus te krijgen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

You must have Javascript enabled to use this form.