Frequently Asked Questions

U bent hier

Home > Frequently Asked Questions

We hopen dat we je binnenkort opnieuw op één van onze activiteiten mogen begroeten en we namen tal van voorzorgsmaatregelen zodat je je helemaal op je gemak voelt.


Dit is wat we doen om te zorgen dat je in alle veiligheid een activiteit kan meevolgen: 

 • We garanderen dat je op elke activiteit anderhalve meter afstand kan houden met de andere deelnemers. Voor een zittende activiteit voorzien we minstens 4 m² per persoon, voor een bewegingsactiviteit 10 m².
 • We organiseren voorlopig geen activiteiten die lichamelijk contact vereisen of waarbij materialen aan elkaar doorgegeven moeten worden.
 • We beperken het aantal deelnemers, zowel voor activiteiten binnen als buiten.
 • De lokalen, tafels en stoelen worden extra gepoetst en ontsmet.
 • Wij verluchten onze lokalen maximaal, daardoor kan het iets frisser zijn dan normaal. Heb je sneller koud? Breng dan een extra trui of sjaal mee. 
 • We registreren bij elke activiteit je naam en contactgegevens. Op die manier kunnen we in geval van ‘contact tracing’ alle deelnemers contacteren en verwittigen van mogelijke kans op besmetting. We doen dat in alle discretie.
 • In ons kantoor kun je contactloos betalen via Payconiq.

 

Je kan ook zelf je steentje bijdragen om het voor iedereen veilig te maken.

 • Je draagt altijd een mondmasker, ook tijdens de activiteit.
 • Hou steeds anderhalve meter afstand met de andere deelnemers.
 • Was of ontsmet je handen bij aankomst en vertrek.
 • Geef geen voorwerpen aan elkaar door. Breng zo nodig eigen pen en papier, … mee.
 • We serveren geen koffie, thee of water in de pauze. Breng je eigen drank mee.
 • Ben je ziek of had je symptomen van covid-19 in drie dagen voor de activiteit? Dan vragen we jou uitdrukkelijk om thuis te blijven. Terugbetaling is mogelijk na voorlegging van een doktersattest.
 • Wanneer je binnen de 14 dagen na de activiteit coronasymptomen vertoont, ga je naar de huisarts. Als je positief test op covid-19 zal een contacttracer van de overheid je contacteren. Geef aan de contacttracer ook de gegevens van V+ door. Als V+ gecontacteerd wordt door de contacttracers, wordt de lijst met de contactgegevens van alle deelnemers aan de activiteit doorgegeven.
 • Merk je een veiligheidsrisico op tijdens de bijeenkomst (de afstand tussen elkaar wordt niet gerespecteerd, de looplijnen lopen fout, …)? Meld dit dan op een correcte, rustige manier. We waarderen elke waarschuwing.
 • Behoor je tot een risicogroep (personen met een leeftijdsrisico, personen met diabetes, personen met hartziektes, long- of nieraandoeningen en personen van wie het immuunsysteem verzwakt is)? Dan vragen we je om het risico zelf in te schatten. Dit document helpt je daarbij. Raadpleeg bij twijfel je huisarts.

Deze vuistregels zijn heel belangrijk. Voor jullie, voor ons, voor iedereen. We passen ze strikt toe en kiezen zo voor een gezond en veilig samenzijn. 

 

 

Ja, tenzij anders is aangegeven. Het aantal deelnemers is beperkt, dus wacht niet te lang met inschrijven.

Voor sommige activiteiten schrijf je in bij een andere organisatie. Alle info vind je bij de aankondiging van de activiteit.

Schrijf je bij voorkeur in via de website. Lukt dit niet? Dan kan je ook telefonisch inschrijven op 059/50.39.52

De makkelijkste manier is via onze website:

 1. Zoek in ons aanbod en kies een activiteit. Je ziet meteen of er nog plaatsen beschikbaar zijn.
 2. Op de cursuspagina verschijnt automatisch een inschrijvingsmodule. Als dit niet het geval is vind je onder 'praktisch' de nodige contactgevens
 3. Vul het inschrijvingsformulier in en klik op de knop 'Ik schrijf mij in'
 4. Je ontvang meteen een automatische e-mail. Zo weet je dat je inschrijvingsaanvraag goed ontvangen is. Binnen de twee werkdagen sturen we je een definitieve bevestigingsmail.

Je kan je ook telefonisch inschrijven op 059/50.39.52. Of spring eens binnen in ons kantoor. 

Opgelet: Schrijf je NIET in door enkel te betalen via overschrijving. Meld altijd telefonisch of via je mail als je een activiteit wil volgen, zodat jouw naam op de deelnemerslijst staat.

Betalen kan via overschijving op rekeningnummer BE06 738-0196813-22 | BIC KREDBEBB met enkel de vermelding van de gestructureerde mededeling die je ontvangt na je inschrijving. 

Om de start van de activiteit vlot te laten verlopen, wordt je betaling op voorhand verwacht. Wij aanvaarden geen contante betalingen op de eerste lesdag. 

Kan ik mijn inschrijving meteen online betalen? 

Ja. Je kiest je activiteiten, bepaalt het aantal deelnemers en bewaart alles in je winkelmandje.
Ben je klaar? Reken meteen af via Bancontact (ook Payconiq) en ontvang een betalingsbevestiging. Zo is je inschrijving onmiddellijk definitief.
Is de activiteit volzet? Je komt op de wachtlijst terecht en betaalt niets. 

Je ontvangt meteen een automatische e-mail. Zo weet je dat je inschrijvingsaanvraag goed ontvangen is.
Binnen de twee werkdagen sturen we je een definitieve bevestigingsmail. Krijg je deze mail niet, contacteer ons dan op 059/50.39.52. 

Vul altijd een bestaand e-mail adres in op het inschrijvingsformulier. De bevestigingsmails worden verstuurd naar het e-mail adres dat jij heb ingegeven.

Opgelet: deelname aan een activiteit kan enkel na betaling. Je kan deze berichten dus niet als geldig deelnamebewijs beschouwen wanneer je betaling nog niet in orde is.
Je wordt zonder verder tegenbericht verwacht op de eerste dag van de activiteit.

Als je je inschrijft voor een activiteit die volzet is, kom je automatisch op de wachtlijst terecht. 
Wanneer er nog plaats vrijkomt verwittigen wij je. Wacht in elk geval met betalen tot je zeker bent van je deelname.

 
Als je houder bent van het RVV-statuut (ex-Omniostatuut) heb je recht op het voordeeltarief. Hiertoe vragen we om ons een attest van je ziekenfonds + een klevertje te bezorgen.

Denk je in aanmerking te komen voor deze korting, neem dan contact op met het secretariaat.
Let wel, dit tarief is niet geldig voor uitstappen en de aankoop van didactisch materiaal.

 

 

Mensen met een laag inkomen kunnen een Uitpas kopen aan  €1 en genieten 80% korting bij deelname aan de activiteiten die in aanmerking komen voor de Uitpas. 
Om te weten of je in aanmerking komt, ga langs in één van de ontmoetingscentra van Oostende of in het Eénloket. Breng je identiteitskaart, het aanslagbiljet van de belastingen en/of één van volgende documenten mee: 

 • Attest verhoogde tegemoetkoming (ziekenfonds)
 • Attest leefloon (OCMW)
 • Attest budgetbeheer (OCMW) of budgetbegeleiding (CAW)
 • Attest schuldbemiddeling (OCMW) of collectieve  schuldenregeling (advocaat)
 • Attest inkomensgarantie voor ouderen (Rijksdienst voor Pensioenen)
 • Attest inkomensvervangende tegemoetkoming  voor personen met een handicap 

  Voor een uitgebreid overzicht: www.uitinoostende.be

Via het project Oostende@Internet krijgen alle inwoners van Oostende de kans om kennis te maken met de computer, het internet, kantoortoepassingen en digitale fotografie. Wie inschrijft betaalt de voledige cursusprijs aan VormingPlus. Inwoners uit Oostende kunnen de cursusprijs daarna terugkrijgen (met een maximum van €8 per sessie) via een aanvraagformulier van de stad Oostende.

Kan je niet kan deelnemen aan een activiteit waarvoor je je hebt ingeschreven? Dat kan gebeuren. Verwittig ons zo snel mogelijk. Zo kunnen we mensen van de wachtlijst de kans geven om deel te nemen. 

 • Wanneer je minstens één week voor de start van de activiteit annuleert, wordt het volledige inschrijvingsgeld terugbetaald.
 • Annuleer je minder dan één week voor de start van de activiteit, dan is er geen terugbetaling meer mogelijk. Behalve bij overmacht en na voorlegging van een geldig bewijsstuk.

Opgelet! Bij culturele uitstappen worden de gemaakte kosten nooit terugbetaald.

We noteren je naam op een wachtlijst en verwittigen je via e-mail als er een plaats vrijkomt of als we de activiteit herhalen.

Bij onvoldoende deelnemers of bij onvoorziene omstandigheden kunnen we de activiteit annuleren. We verwittigen je zo snel mogelijk en betalen de volledige bijdrage terug.

Wij hebben een laptopklas ter beschikking voor al wie computerles wil volgen, maar niet over een eigen laptop beschikt.
Geef bij je inschrijving door dat je een laptop wil huren. Dat kan aan €2/sessie.

Wij organiseren vorming voor volwassenen. Wil je als minderjarige deelnemen, neem dan contact op met het onthaal. Er kunnen uitzonderingen gemaakt worden, maar we bekijken dit altijd geval per geval en in overleg met de lesgever. 
Voor sommige activiteiten melden we in het infogedeelte van de activiteit wel een minimumleeftijd, bijvoorbeeld bij natuurwandelingen in groep of in familieverband worden ouders en kinderen samen uitgenodigd.

Wat kan jij doen als vrijwilliger?

 • Postklaar maken van de brochure
 • De regiofolders flyeren in jouw gemeente
 • De adminstratie verzorgen bij de start van een activiteit
 • Opstarten en afsluiten van een vormingssessie
 • Meevolgen van een nieuwe activiteit en feedback geven over de cursus/lesgever
 • Begeleiden van bezoeken en uitstappen
 • Onthaal in een van de kantoren
 • Hulp bij promotie-activiteiten
 • Opstarten en/of afsluiten

En in ruil?
Als vrijwilliger heb je recht op een korting van 25% als je deelneemt aan een activiteit van VormingPlus Oostende-Westhoek.
Vrijwilligers die op vraag van de organisatie een activiteit opstarten (zaal klaar zetten, onthaal, eventueel drank voorzien in de pauze, afsluiten) kunnen de activiteit gratis bijwonen.

Geïnteresseerd?
We zijn altijd op zoek naar helpende handen.
Ben je geïnteresseerd of heb je nog wat vragen? Neem eens contact op met Jan Dumoulin (als je in Oostende woont) of Kim Marlier(wanneer je in de Westhoek woont).

Heb je zelf een educatief aanbod en wil je dat bekend maken op het internet? Dat kan! Je kan jouw aanbod gratis invoeren op Uit in Vlaanderen.

 • Jouw activiteit verschijnt op www.uitinvlaanderen.be. Iedereen in Vlaanderen kan dan jouw activiteiten bekijken. Je activiteit verschijnt tussen allerlei soorten culturele activiteiten.
 • Sommige gemeenten zetten het aanbod van Uit in Vlaanderen -dat plaatsvindt op hun grondgebied - op de gemeentelijke website of gebruiken de data van Uit in Vlaanderen om lokale activiteitenkalenders te maken.

Meer info over het invoeren van activiteiten in de Uit-databank vind je hier.

Wil je het aanbod van jouw vereniging, organisatie of adviesraad ook op Uit in Vlaanderen publiceren, maar weet je niet hoe je er technisch gezien moet aan beginnen? Wij organiseren (in samenwerking met Uit in Vlaanderen) cursussen op vraag een cursus 'Hoe invoeren op Uit in Vlaanderen'. Voor meer informatie neem gerust contact met ons op.

Wij werken vaak samen met freelancers om ons aanbod concreet vorm te geven.
Heb jij een boeiend voorstel? Bezorg ons dan je profiel via info@vormingplusow.be

Goeie ideeën en suggesties zijn altijd welkom. 
Zet jouw idee in een mail en we kijken wat we kunnen doen.

Registreer je om de brochure gratis in je bus te krijgen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

You must have Javascript enabled to use this form.