Liefdadigheid voor Afrika

U bent hier

Home > Nieuws > Liefdadigheid voor Afrika

Twee maal per week schuiven we twee boeiende sprekers naar voor. Ze buigen zich over hetzelfde thema, elk met hun eigen invalshoek. 
We horen graag wat jij denkt over de thema's waar ze het over hebben.

 

Andrew Mwenda is journalist en bekritiseert de liefdadigheid waar Afrika van afhankelijk is. Hij spreekt van een ware hulpindustrie, aangezwengeld door beelden van armoede en burgeroorlog. Die hulp wordt echter te weinig geïnvesteerd in de interne economie, waar het welvaart kan opbrengen. Het onderhoudt daarentegen overheden, die vaak meer luisteren naar internationale schuldeisers dan naar de eigen bevolking. Hij pleit er dan ook voor om Afrika te zien als een continent vol economische opportuniteiten, in plaats van hulpeloos en afhankelijk van giften.
 

 

In het publiek dat Adrew Mwenda toesprak, zat ook Bono, zanger van U2. Bono is één van de bekendste voorvechters voor sociale rechtvaardigheid in Afrika. Zo richtte hij ondermeer de non-profit organisatie ONE op, die campagne voert om extreme armoede en voorkombare ziektes de wereld uit te helpen. Bono won in 2005 de TED-prize en gaf onderstaande toespraak om zijn drie wensen voor Afrika te duiden. Hoewel goed bedoeld, is de beeldvorming die Bono hanteert, een illustratie van wat Andrew Mwenda aanklaagt.

 

Een interessante aanvulling: zes jaar later getuigde Andrew Mwenda over de veranderingen in Afrika, sinds zijn TED-talk.

 

Registreer je om de brochure gratis in je bus te krijgen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

You must have Javascript enabled to use this form.