Mobiele moestuinen

U bent hier

Home > Nieuws > Mobiele moestuinen

Ben je van Wervik of omgeving en heb je zin om zelf de handen uit de mouwen steken voor meer duurzaamheid? Kom dan mee verplaatsbare mini-moestuinen bouwen! De moestuinen zijn een nieuw project van het burgerinitiatief Wervik Wordt Wakker, met financiële steun van de Koning Boudewijnstichting. Vanaf april kun je mee helpen met de bouw ervan. In mei worden de bakken geplaatst op een tiental plaatsen in Wervik, Geluwe en Kruiseke.

Het project loopt onder de naam Mobiele Moestuinen. Initiatiefnemer is de burgerbeweging Wervik Wordt Wakker. Dit is een groep vrijwilligers uit Wervik, Geluwe en Kruiseke die zelf actie wil ondernemen voor een meer duurzame gemeente. De groep probeert enerzijds het gemeentebestuur te motiveren en te ondersteunen om de klimaatdoelstellingen van 2030 te halen. Anderzijds zet Wervik Wordt Wakker ook in op sensibilisering van het brede publiek. Hierin kaderen onder meer de Mobiele Moestuinen.

“We zoeken mensen die mee willen helpen om die Mobiele Moestuinen te bouwen”, zeggen woordvoerders An Maes en Toni Vancanneyt. “Hiervoor recycleren we oude IBC-containers. Dat zijn grote plastic watertonnen met een metalen net rond. We snijden die open, vullen die met aarde en kleden ze aan met hout van oude paletten. In die bakken kweken we dan groenten, die we na de zomer zullen oogsten en verwerken tot een feestmaal.” De bakken komen op een tiental plaatsen in de gemeente.

“Met dit project willen we mensen laten nadenken over vergroening van de buurt, hergebruik van materialen, het gebruik van lokale producten, afvalvermindering en circulaire economie”, gaan An en Toni verder. “We willen ook de mensen uit de buurt betrekken. Daarom zoeken we voor elke locatie nog peters en meters, die de groenten willen opkweken en verzorgen. Volgend jaar verplaatsen we de bakken dan naar tien andere plaatsen in de gemeente. Op die manier krijgt uiteindelijk iedereen in de gemeente de kans om voor een Mobiele Moestuin te zorgen en aan het project deel te nemen.”

 

Praktisch: 

Mobiele moestuin maken 
Uitplanten in een mobiele moestuin

 

Registreer je om de brochure gratis in je bus te krijgen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

You must have Javascript enabled to use this form.