Privacy

U bent hier

Home > Nieuws > Privacy

In tijden van corona is ook digitale technologie, zoals het bijhouden en tracken van besmette personen, een optie om de pandemie in te dammen. Maar wat met privacy? Glenn Greenwald (journalist) en John Wilbanks (Consent to Research-project) over de twee zijden van de privacymedaille. Hoe kunnen big-data analyses zowel een zegen als een bedreiging voor de mensheid zijn.

 

Glenn Greenwald is een gekend journalist die nauw samenwerkte met Edward Snowden toen die bekendmaakte dat Amerikaanse geheime diensten op grote schaal online gegevens van bedrijven als Facebook, Google, ... verzamelen en analiseren. De big data-analyses die hieruit resulteren gaan echter veel verder dan het opsporen van potentiële terroristen. Het gaat ook (of zelfs vooral) over het analyseren van gewone burgers. Conclusie is dat er meer bescherming moet komen voor de online gegevens van internetgebruikers. 

 

 

John Wilbanks is de stichter van het 'Consent to research'-project. Hij stelt vast dat de medische vooruitgang enorm vertraagd wordt door privacybeperkingen. Moesten medische gegevens algemeen beschikbaar zijn om hier big-data gegevens uit te trekken, zou de geneeskunde met rasse schreden vooruitgaan. Met zijn project roept Wilbanks op om vrijwillig je persoonlijke medische gegevens te uploaden, zodat er een enorme datapool ontstaat waar men medische big-data analyses uit kan trekken. Wilbanks vergelijkt zijn project met Wikipedia. Vele vrijwillige bijdrages in een waardevolle en kwalitatieve kennisbibliotheek die kosteloos tot stand komt.

 

 

Registreer je om de brochure gratis in je bus te krijgen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

You must have Javascript enabled to use this form.