Sociaal Huis Poperinge en VormingPlus organiseren eerste Inleefweek Armoede

U bent hier

Home > Nieuws > Sociaal Huis Poperinge en VormingPlus organiseren eerste Inleefweek Armoede

Van 19 tot en met 26 april vindt voor de eerste keer in Poperinge een Inleefweek Armoede plaats. Het initiatief gaat uit van het Sociaal Huis Poperinge, samen met het buurthuis Bellewijk, VormingPlus Oostende-Westhoek en Welzijnszorg. Wie deelneemt, engageert zich om een week lang te leven met een beperkt budget. Iedereen kan aan deze Inleefweek deelnemen.

Een Inleefweek Armoede is een zo realistisch mogelijke simulatie voor het grote publiek, waarbij men een week aan den lijve kan ondervinden hoe het is om in armoede te leven. Men kan alleen of met het gezin deelnemen. De deelnemers krijgen een virtueel budget van 50 euro per volwassene en 20 euro per kind ten laste. Daarmee moet men een week zien rond te komen. Bovendien wordt men (denkbeeldig) geconfronteerd met ziekte, een defect toestel of andere opdrachten die het budget aantasten of die de deelnemers dwingen om keuzes te maken en/of creatief te zijn.

De Inleefweek werd mee uitgewerkt door mensen in armoede uit Poperinge. Vanuit hun persoonlijke ervaringen leverden zij onder meer enkele opdrachten aan. En zowel bij de start als bij de slot van de Inleefweek is een moment voorzien waarbij de deelnemers in gesprek kunnen gaan of hun prille ervaringen met armoede kunnen uitwisselen met mensen die chronisch met een beperkt budget moeten leven.

“De Inleefweek Armoede is dan ook geen wedstrijd”, benadrukken voorzitter Isabel Lebbe en Friedel Verhaeghe van het Sociaal Huis Poperinge. “Het belangrijkste is niet zozeer om het einde van de week te halen. Wel willen we met deze Inleefweek aantonen wat armoede met een mens doet, hoe armoede je zelfvertrouwen aantast en hoe je door armoede makkelijk in isolement kan komen. Armoede is dan ook veel meer dan leven met een beperkt budget. Zo willen we het draagvlak vergroten om samen actie tegen armoede te ondernemen.”

Het concept van de Inleefweek Armoede is afkomstig van VormingPlus Oostende-Westhoek, die ook voor de begeleiding en de praktische organisatie zorgt. De Inleefweek wordt bovendien ondersteund door Welzijnszorg, die eveneens ervaring heeft met dergelijke Inleefweken.

Praktisch:

De Inleefweek gaat van start op donderdag 19 april, van 19.30 tot 21 uur in LDC De Bres, Veurnestraat 15 in Poperinge.
De week eindigt met een broodmaaltijd op donderdag 26 april, van 18.30 tot 21 uur in LDC De Bres.

Schrijf je in op 059/50.39.52 of via kris.carlier@vormingplus.be 

Registreer je om de brochure gratis in je bus te krijgen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

You must have Javascript enabled to use this form.