Soepcafé

U bent hier

Home > Nieuws > Soepcafé

Wat is dat een soepcafé?
Een voormiddag koken zonder plan met een verrassingspakket aan ingrediënten

Afgelopen zomer stampten we viermaal een pop-up soepcafé uit de grond van onze ZomerStreek-locatie. We kookten een volledig buffet bijeen met ingrediënten die winkels uit de buurt niet meer konden verkopen. Met voedseloverschotten die in de winkel niet meer verkocht worden maar nog perfect eetbaar zijn, bereidden we enkele vegetarische schotels en soep. Het was een experiment van te kleine kofferbakken, heel veel groenten kuisen, creatieve oplossingen, bergen afwas en tevreden mensen met gevulde magen. Samen eten, koken, opruimen of afwassen maakte van Soepcafé ook een aangename ontmoetingsplaats voor mensen van alle leeftijden en achtergronden.

Eigenlijk is soepcafé een te mooi concept om enkel in de zomer uit de kast te trekken. Na wat rondneuzen in de Westhoek bleek dat we niet alleen waren met deze gedachtegang. In Poperinge liep Charlotte Pattyn ook al Soepcafé-plannen rond, en daar steken wij graag mee onze schouders onder.

Wil je zelf aan de slag gaan met groenten en fruit die hun beste tijd gehad hebben, kom dan naar de start van het Soepcafé op zondag 21 januari en 4 februari 2018 in Poperinge, het is de bedoeling dat Soepcafé ook na deze twee momenten tweewekelijks kan blijven doorgaan.

Soepcafé Poperinge

2 zondagen (21 januari en 4 februari 2018) vanaf 15 u. (samen koken) en 18 u. (samen eten).
LDC De Bres, Veurnestraat 15, Poperinge
(gratis, vrijwillige bijdrage voor wie blijft eten)

Geef een seintje op soeppoperinge@gmail.com als je graag mee in de potten roert, of meeschuift aan tafel.

 

Charlotte Pattyn is één van de trekkers van het nieuwe Soepcafé in Poperinge. Ze is hiermee niet aan haar proefstuk toe. Charlotte, wat maakt jou zo enthousiast voor het concept Soepcafé?

Charlotte: Zowel op werk- als privévlak houdt duurzaamheid me sterk bezig. We zijn vaak zo bezig met economische belangen dat we vergeten welke impact ons consumptiepatroon heeft op onze planeet en de mensen die erop leven. Voeding is daar een niet te onderschatten schakel in. In België wordt per persoon dagelijks bijna 1kg voedsel verspild, daarmee zijn we na Nederland bij de koplopers van Europa.

Het concept ‘Soepcafé’ leerde ik kennen in Gent, waar ik actief ben bij ‘Soepcafé Dampkring’. Hoe langer je over het idee nadenkt, hoe meer van haar sterktes je ontdekt. Het soepcafé draagt op veel vlakken bij tot een duurzame samenleving: voedselverspilling tegengaan, mensen bijeenbrengen, kiezen voor plantaardige en verse voeding aan een vrije bijdrage en dus toegankelijk voor iedereen.

Ik hoop dat we in Poperinge mensen niet enkel samenbrengen, maar hen ook bewust maken van voedselverspilling. Die verspilde kilo’s voedsel zijn immer slechts voor een klein deel te wijten aan de supermarkten, maar voor bijna de helft te traceren naar onze eigen keukens. Iets om over na te denken. Zeker als je weet dat we met het verspilde voedsel in Europa negen keer het aantal Europeanen in honger zouden kunnen voeden.

 

 

Registreer je om de brochure gratis in je bus te krijgen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

You must have Javascript enabled to use this form.