Soepcafé. Koken met overschotten.

U bent hier

Home > Nieuws > Soepcafé. Koken met overschotten.

Luc heeft brandnetels mee die het prima doen in de soep. Caroline vist uit de rij groentebakken enkele pakjes sluimererwten en boontjes. Aan de tafel is het een en al bedrijvigheid. Oud brood wordt zorgvuldig gesneden, geschikt en gekruid om croutons te maken. Twee plaatsen verder belandt al het fruit in een gigantische fruitsalade.
Een uur later staat een kom verse soep voor mijn neus te dampen. Ik schep nog een portie gestoofde erwten en bonen op mijn bord om samen met de minutieus gesneden croutons te verorberen.
Eerlijk? Toen ik het soepcafé binnenstapte had ik niet gedacht dat ik zo lekker zou eten.

Een soepcafé. Wat is dat?
Het is koken met wat winkels anders zouden weggooien. Het principe is eenvoudig. Enkele vrijwilligers halen groenten, fruit en andere voedseloverschotten bij lokale buurtwinkels op. Op een vaste dag in de week komen geïnteresseerden samen om deze te verwerken tot soep en groenteschotels. Er wordt samen gegeten, overschotjes worden na de afwas verdeeld en alle ingrediënten die de kookpot niet haalden worden ook verdeeld onder de aanwezigen.

Win-win
Een win-win situatie. Bakken vol groenten en fruit die niet meer verkocht kunnen worden, belanden niet in een afvalcontainer. Daarnaast brengt het wekelijks een diverse groep mensen samen. Want uiteenlopend is het publiek zeker te noemen. Van studenten tot vijftigplussers, van welstellend tot mensen die de eindjes moeilijk aan elkaar geknoopt krijgen. Iedereen snijdt broederlijk naast elkaar groenten, stooft, bakt en overlegt wat er wel en niet in de soep mag gekieperd worden.

De dingen hun gang laten gaan
Je leest het. We zijn gewonnen voor het concept. Een vast soepcafé is er nog niet in de Westhoek, maar willen het systeem alvast introduceren tijdens ZomerStreken.
Peter Clerckx, trekker van het Soepcafé in Brugge komt ons helpen.
‘Ik wil de mens wat dichter brengen bij zijn eigen natuur. Door het delen en ruilen van goederen en diensten gaan we terug naar de oorsprong van het mens-zijn. De natuur en ecologie spelen daarbij een belangrijke rol. Ik doe bijvoorbeeld alles met de fiets. Ook de benodigdheden voor het Soepcafé haal ik wekelijks op met de bakfiets. Het is leuk om te horen dat mensen je inspanningen appreciëren. Dit stimuleert mij om verder te doen.’
Het soepcafé ziet Peter vooral als een ontmoetingsmoment.
‘Al kokend worden er veel nieuwe contacten gelegd. Samen koken staat voorop. Het is belangrijk om de dingen hun gang te laten gaan. Er liggen geen recepten klaar. Ik neem ook de leiding niet om te zeggen wie wat moet doen. Het is improviseren met wat er opgehaald wordt en elke keer opnieuw weer zien wat er in de potten op tafel verschijnt. Dat maakt het net elke keer weer zo verrassend.’

 

Pop-up Soepcafé
Op woensdag en donderdag openen we het pop-up soepcafé tijdens ZomerStreken. Met opgehaalde voedseloverschotten koken we een volwaardige lunch.
Wil je mee aan de potten staan, dan eet je ’s middags gratis mee. 

Registreer je om de brochure gratis in je bus te krijgen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

You must have Javascript enabled to use this form.