Steen-en buizenbakkerij Dumoulin in Wijtschate

U bent hier

Home > Steen-en buizenbakkerij Dumoulin in Wijtschate

Speuren naar erfgoed

Wanneer

ma, 14/10/2019 - 18:30 - 21:00
Voeg toe aan kalender2019-10-14 18:30:002019-10-14 21:00:00GMT+01:00Steen-en buizenbakkerij Dumoulin in WijtschateNieuwkerkestraat 9 8957 Mesen/Messines

Waar

The Peace Village - Vredesdorp
Nieuwkerkestraat 9
8957 Mesen/Messines

Prijzen

Gratis - 0.00

Code: WH8258

Tijdens de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog doorkruiste Joseph Dumoulin, een ambitieuze boerenzoon uit Rumbeke, met zijn bromfiets het gekwetste gewest. Joseph speelde in op de hoge nood aan bouwmaterialen en richtte bedrijven op in Langemark en Wijtschate. De fabriek in Wijtschate maakte stenen draineerbuizen voor de landbouwsector, om het kapotgeschoten land weer in gebruik te nemen. In 1975 werd de fabriek gesloten. De site blijft echter één van de meest waardevolle industriële sites van de Zuidelijke Westhoek.

In het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed werkte CO7 met verschillende partners aan een project, dat de rijkdom van dit industrieel erfgoed dichter bij de mensen wil brengen. Het Liberaal Archief/Liberas registreerde samen met vrijwilligers de bronnen en verhalen rond deze lokale geschiedenis. De studenten monumentenzorg van het Raymond Lemaire Centre for Conservation – KU Leuven deden een creatieve denkoefening rond de historische gebouwen.

Tijdens deze lezing maak je kennis met de verhalen en gebouwen van de steen- en buizenbakkerij Dumoulin, gekaderd binnen de bredere context van het steenbakkerij erfgoed in Vlaanderen. 

Praktische info:

CO7 voorziet gratis broodjes voor alle deellnemers bij de aanvang van de activiteit om 18.30 u. waarna de lezing start. Joeri Januarius, historicus en coördinator ETWIE
Kim Descheemaeker, historica en onderzoeker Liberaal Archief/Liberas
Laurens Vandewyngaerde, architect en student monumentenzorg RLICC - KU Leuven

Partners:

ETWIE
Liberaal Archief/Liberas
Raymond Lemaire International Centre for Conservation - KU Leuven
Erfgoedcel CO7
Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Schrijf je in!

You must have Javascript enabled to use this form.

Registreer je om de brochure gratis in je bus te krijgen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

You must have Javascript enabled to use this form.