Week van de Opvoeding

U bent hier

Home > Nieuws > Week van de Opvoeding

Opvoeden, het is niet altijd even makkelijk! Vaak heb je veel vragen, maar laten de antwoorden op zich wachten. Daarom nemen we met VormingPlus Oostende Westhoek opnieuw deel aan de Week van de Opvoeding.

Opvoeden, af en toe eens diep ademhalen!
Tegenwoordig krijgen ouders en kinderen de kans om met veel verschillende zaken bezig te zijn. Vaak gaat dat goed en is het een verrijking. Maar soms begint de combinatie te wegen en slaat de balans door. Het risico bestaat dat men zichzelf voorbij loopt en niet meer kan genieten. Het thema van de Week van de Opvoeding 2016 wil gezinnen aanmoedigen om af en toe eens stil te staan. Eens heel diep adem te halen. En te beseffen wat er nu, op dit moment, gebeurt. Om af en toe te zijn in plaats van te doen.

Ademruimte in de communicatie
Opvoeden, af en toe eens diep ademhalen! kun je ook letterlijk nemen. Het helpt je om in moeilijke situaties je reactie beter te controleren. Door diep in te ademen creëer je een kort rustpunt, waarna je bewuster kunt reageren in plaats van automatisch. Bijvoorbeeld wanneer je puberzoon het voor de zoveelste keer uit hangt en je op het punt staat om te ontploffen. Als het je lukt om even heel diep in te ademen voel je de spanning verminderen. Er ontstaat ruimte om te kiezen hoe je reageert. Misschien is het wel beter om je nu om te draaien en je zoon volledig te negeren. Hoewel zijn gedrag hiermee niet verandert, heb je in elk geval weten te bereiken dat de zaak niet escaleert. De rust keert terug waarna je kunt proberen om een normaal gesprek met hem te voeren en aan te geven wat je van hem verwacht.

Met het thema Opvoeden, af en toe eens diep ademhalen! hopen we professionelen die werken met gezinnen te inspireren om deze boodschap massaal uit te dragen tijdens de Week van de Opvoeding 2016.

12 mei – Onze kinderen veilig online – Veurne – gratis
17 mei – Stress bij kinderen – Poperinge – gratis
18 mei – Mijn kind is bang en ik ook – Veurne – gratis
18 mei – Paul Verhaeghe over autoriteit – Ieper - € 5

Registreer je om de brochure gratis in je bus te krijgen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

You must have Javascript enabled to use this form.