Wereldse make-up

U bent hier

Home > Nieuws > Wereldse make-up

In de Arabische traditie maken veel vrouwen zich uitgebreid op om te feesten. Ook in het opvangcentrum van Poelkapelle komen de vrouwen regelmatig samen om elkaar te maquilleren.
Eind februari bezochten 10 Vlaamse vrouwen het opvangcentrum. Na een rondleiding ontmoetten ze 15 vrouwen met een migratieachtergrond en werden er nagels gelakt, ogen geschminkt en gezichten onthaard.

Voor de flesjes nagellak opengeschroefd werden, kregen de Vlaamse vrouwen een rondleiding door het opvangcentrum. Hoe leven en slapen de mensen hier? Wie verblijft hier en hoe lang kan een bewoner opgevangen worden in dit centrum? Kortom, hoe verloopt het leven in een opvangcentrum?

Ontdooien
De vijftien dames van het opvangcentrum hadden ondertussen veel zin om de Vlaamse bezoeksters met eyeliner en oogschaduw onder handen te nemen. Maar aanvankelijk hing er wat terughoudendheid in de lucht. Oosterse maquillage is van het uitbundige soort en iets opvallender dan wij in België gewoon zijn. Kathrina uit Irak overtuigde enkele dames om hun nagels te laten lakken en dat brak het ijs. Iedereen ontdooide. De Vlaamse vrouwen lieten zich maquilleren door de bewoonsters van het opvangcentrum. Eerst nog met de vraag om het wat sober te houden, maar na een tijdje werden er toch gekleurde wenkbrauwen uitgeprobeerd.

'Threading'
‘Het was lang geleden dat ik nog eens kon doen waar ik goed in ben’, glundert Zahra, bewoonster van het opvangcentrum. Zahra is een experte in Oosters ontharen of ‘threading’. Een ontharingstechniek met draad of touw waarin de haartjes van wenkbrauwen of bovenlip door de draaiende beweging van het touw meegenomen worden, zonder dat daar wax of hars aan te pas komt. Al snel vormde zich een wachtrij van Vlaamse dames die hun gezicht door Zahra wilden laten behandelen.
‘Ik voel me gevleid dat de dames zo enthousiast waren. Dat maakt me echt blij.’

Met de hulp van Google Translate
‘Het verschil in sfeer bij de ontvangst en het afscheid was frappant’, lacht Vanessa, medewerker van VormingPlus. ‘In het begin was iedereen eerder terughoudend en onwennig, maar toen de eerste nagels gelakt werden voelde je die spanning wegsmelten. Mensen babbelden met elkaar. Als de taalbarrière even te groot werd, dan kwam Google Translate ter hulp. De Vlaamse vrouwen waren zo enthousiast over de oosterse ontharingstechniek dat ze twee vrouwen uitnodigden om wekelijks langs te komen bij hun vrijwilligersvereniging om hun diensten aan te bieden tegen een kleine vergoeding. De bewoonsters van het opvangcentrum straalden toen ze die uitnodiging kregen. Het is een appreciatie voor hun talent. Ze hebben er nieuwe vrijetijdsbesteding bij en het stimuleert het sociaal contact met de buurtbewoners.’

Mooi ontmoetingsmoment
‘Mij zal bijblijven dat het eigenlijk vrij eenvoudig en aangenaam was om contact te leggen met mensen van een andere cultuur’, zegt Kathleen, één van de Vlaamse deelneemsters. ‘Vooral omdat de vrouwen van het opvangcentrum zo hartelijk waren. Ik had een boeiende namiddag, net zoals ik verwacht had. De vrouwen hier waren echt open en gastvrij.
Ik vind dat er meer van dergelijke ontmoetingsmomenten mogen zijn. Die gastvrijheid is iets wat iedereen zou moeten ervaren. Nu heeft het opvangcentrum slechts één ontmoetingsdag per jaar. En er is een voelbare barrière tussen het opvangcentrum en de inwoners van Poelkapelle. Ontmoetingen zoals deze zijn heel waardevol om die drempel wat  weg te helpen.’

Registreer je om de brochure gratis in je bus te krijgen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

You must have Javascript enabled to use this form.